Bij foodpairing denk je misschien nog aan de traditionele combinatie van wijn en eten. Maar als je de smaken van eten en drinken op een creatieve, verrassende en complementerende manier wilt samenbrengen, zijn ook cocktails erg geschikt. Ideaal als je niet van wijn houdt, als ondernemer in de horeca je marge wilt verhogen of als je gewoon eens iets anders wilt dan de standaard wijn bij het eten. Maar cocktails hebben vaak uitgesproken smaken, dus niet elke cocktail combineert vanzelfsprekend met elk type voedsel. Ook kun je sommige voedselgroepen beter helemaal niet combineren met cocktails. Ben je benieuwd hoe je de perfecte cocktail & foodpairing creëert? Lees het hier!
Wat zijn geschikte voedselgroepen?
Er zijn verschillende smaken, ingrediënten en voedselgroepen die bijzonder goed samengaan met cocktails. Websites als die van Eatertainment kunnen je helpen met inspiratie en instructies voor gerechten die hieronder vallen. Zoek bijvoorbeeld naar een recept voor gegrilde biefstuk, waarvan de rokerige smaak van het vlees extra diepte krijgt met een cocktail op basis van bourbon. Ook kan zoute, vette kaas goed in balans worden gebracht met een scherpe, zoete cocktail. Een meer subtiele, verfrissende cocktail complementeert de smaak van vis en zeevruchten. Vergeet ook de desserts niet, die je met romige, rijke cocktails naar een hoger niveau kunt tillen.
Hoe creëer je de perfecte pairing?
De kunst van een perfecte pairing zit in het vinden van een balans tussen de smaken van het gerecht en de cocktail. Bij romige dips of frisse salades kun je bijvoorbeeld kiezen voor een cocktail met citrus zoals een Margarita, die de smaken opfrist. Voor lichte soepen is een subtiele Dry Martini ideaal, terwijl een stevige Old Fashioned goed past bij rijke, volle soepen. Bij gerechten met rood vlees werkt een cocktail met diepte, zoals een Manhattan perfect, terwijl je met een Whiskey Sour meer smaak kunt geven aan varkensvlees. Een Brandy Alexander balanceert de intensiteit van een chocoladedessert goed. Kies dus voor smaken die deels contrasteren maar ook overlap hebben, zodat ze elkaar perfect in balans houden.
Wat kun je beter vermijden?
Als je gaat experimenteren met het pairen van cocktails en eten, zijn er een paar aandachtspunten om op te letten. Houd de gelegenheid, sfeer en keuken in gedachte bij het maken van combinaties. Zo is een cocktail met tropische smaken niet op z’n plaats bij een winters gerecht als een stoofschotel en kun je een zware, romige cocktail beter vermijden op een warme zomerdag. Houd rekening met gasten die geen alcohol drinken en zorg voor een alcoholvrij alternatief. Wees ook voorzichtig met erg uitgesproken smaken zoals zoet, zuur of bitter en extreem pittige gerechten, want die kunnen botsen met de smaken van cocktails en zelfs maagklachten geven. Met deze tips kun je zelf aan de slag om de lekkerste pairings van cocktails en eten samen te stellen!