De Daiquiri bestaat in heel wat variaties, maar lekker is deze cocktail altijd. Heerlijk zoet, soms wat sterker of met een bittere toets: deze cocktail verveelt nooit. Het is een officiële IBA-cocktail en wordt in een shortdrinkglas gedronken. De receptuur is niet moeilijk dus iedereen kan ermee aan de slag. Witte rum, rietsuiker en limoen vormen normalerwijze steevast de basis, maar probeer gerust uit wat je lekker vindt.

Wil jij zelf een Daiquiri maken?
Haal met deze 12-delige BarDeluxe cocktailset alles in huis voor de perfecte mix: van shaker en barmaatje tot muddler – een schitterend cadeau voor jezelf of een geliefde!
Daiquiri recept
Zelf een Daiquiri in je glas toveren? Dan heb je de volgende ingrediënten nodig.
Daiquiri ingrediënten
- 5 cl witte rum
- 2 theelepels suikers
- 2 cl vers limoensap
- Ijsblokjes
- Partje limoen
Bereidingswijze
- Neem een gekoeld glas
- Doe alle ingrediënten in een shaker, samen met het ijs
- Shake krachtig
- Garneer met een limoenpartje
Het ontstaan van de Daiquiri
De Daiquiri werd onder die naam voor het eerst geschonken in Cuba. Deze cocktail zou in een bar met de naam Venus rond 1900 zijn uitgevonden door een groep Amerikaanse mijningenieurs die in een nabijgelegen mijn aan de slag waren. De cocktail zou zijn ontstaan toen de gin op was en er naar vervanging gezocht werd. Soms is het uitvinden van een geweldige cocktail die de wereld verovert dus ook gewoon toeval.
Verschillende Daiquiri variaties
Ben je wel te vinden voor zoet, dan is de Strawberry Daiquiri met aardbeien vast wat voor jou. Ook de Frozen Daiquiri en Banana Daiquiri hebben heel wat fans. Verder vind je ook op sommige cocktailkaarten de Fruit Daiquiri en de Derby Daiquiri.
Overzicht van de Daiquiri
Kenmerk | Beschrijving |
---|---|
Tijd | 6 minuten |
Portie | 1 persoon |
Oorsprong | Cuba |
Ingrediënten | 5 cl witte rum, 2 theelepels suiker, 2 cl vers limoensap, ijsblokjes, Partje limoen |
Bereidingswijze | Neem een gekoeld glas, Doe alle ingrediënten in een shaker met ijs, shake krachtig, garneer met limoen |
Ontdek de klassieke Daiquiri, een heerlijke cocktail met witte rum, limoensap en suiker. Leer over de oorsprong en variaties van deze Cubaanse favoriet.
Meest gestelde vragen over de Daiquiri
Kan ik andere soorten rum gebruiken voor een Daiquiri?
Ja, hoewel witte rum traditioneel wordt gebruikt voor een klassieke Daiquiri, kun je experimenteren met verschillende soorten rum om de smaak aan te passen aan jouw voorkeur. Lichtere rumsoorten werken over het algemeen het beste, maar donkere rum of gearomatiseerde rum kunnen interessante smaakvariaties toevoegen aan de cocktail.
Zijn er alternatieven voor rietsuiker die ik kan gebruiken?
Ja, als je geen rietsuiker hebt, kun je andere zoetstoffen gebruiken zoals gewone suiker, agavesiroop of honing. Het belangrijkste is om de zoetstof goed te mengen zodat het volledig oplost in de cocktail. Experimenteer met verschillende zoetstoffen om de smaak te vinden die het beste bij jou past.
Kan ik een Daiquiri maken zonder limoensap?
Nee, limoensap is een essentieel ingrediënt in een Daiquiri en draagt bij aan de karakteristieke smaak van de cocktail. Als je geen limoenen hebt, kun je citroensap als alternatief gebruiken, maar de smaak zal iets anders zijn. Het is het beste om verse citrusvruchten te gebruiken voor het beste resultaat
Gerelateerde cocktails
Mojito
De Mojito lijkt op een Daiquiri omdat het een verfrissende rumcocktail is die ook limoensap bevat. Het belangrijkste verschil is dat de Mojito ook muntblaadjes en suiker bevat, waardoor het een iets andere smaak heeft.
Margarita
De Margarita lijkt op een Daiquiri omdat het ook een citrusgebaseerde cocktail is met een basis van tequila in plaats van rum. Net als een Daiquiri wordt een Margarita meestal geserveerd in een cocktailglas met zout langs de rand.
Pina Colada
De Piña Colada lijkt op een Daiquiri omdat het ook een rumcocktail is die wordt gemengd met fruitige smaken, in dit geval ananas en kokosnoot. Een Piña Colada wordt meestal geserveerd in een grote kelkglas en kan ook worden gegarneerd met een stukje ananas en een cherry, net als een Daiquiri.